Windpark Goyerbrug: status januari 2022 en opstellen zienswijze

 

Het was even stil rondom Windpark Goyerbrug.

Volgens deze Houtense pagina gaat het College van de gemeente Houten deze maand besluiten wat te doen als reactie op het voor hen desastreuze besluit van de Raad van State omtrent Windpark Goyerbrug. We wachten in spanning af.

De Gemeenteraad besloot in 2021 om te wachten op door de Rijksoverheid op te stellen vernieuwde normen.

De Rijksoverheid is daar inmiddels mee begonnen en heeft een uitnodiging tot het inleveren van zienswijzen gepubliceerd. Specifiek gaat het over het geven van zienswijzen m.b.t. het Voornemen / Notitie Reikwijdte en Detailniveau – Platform Participatie.

De hieruit voortkomende PlanMER (Milieu Effect Rapportage) wordt de basis voor de toekomstige windparken, ook Goyerbrug (als het Houtense College daar tenminste op wil wachten).

Ook wij als Collectief tegen Windpark Goyerbrug kunnen (lees moeten) onze zienswijze indienen bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. We kunnen dit zelfstandig doen of samen met gelijkgestemde alternatieven of door bundelen van onze krachten via Nederwind.

Sowieso moeten we hier de nodige energie insteken. Nu krijgen we de kans om het opstellen van de PlanMER (waar ook Goyerbrug aan zal moeten voldoen) te beïnvloeden! Des te strikter de normen, des te beter worden wij beschermd.

Mochten jullie aan het opstellen van de zienswijze willen bijdragen, laat het mij s.v.p. zo spoedig mogelijk weten.

Best regards / Met vriendelijke groet,

Theo Knobbout

Podcast De Dag : de oneerlijke strijd tussen burger en overheid

 

Burgers voelen zich in conflicten met de overheid vaak machteloos. Ouders van de toeslagenaffaire bijvoorbeeld, of de aardbevingsslachtoffers uit Groningen, de boeren in het stikstofdossier, maar ook in kleinere zaken zoals bij de bouw van een dakkapel. Je kunt dan als burger naar de bestuursrechter stappen en daarna naar de Raad van State. Maar meestal eindigen die procedures in teleurstelling en frustratie.

Jan Eikelboom maakte voor Nieuwsuur een bijzondere serie over hoe burgers vechten tegen de overheid en bij de Raad van State het gevoel krijgen dat ze slachtoffer worden van het systeem. Het ís ook een oneerlijk gevecht, vertelt hij in podcast De Dag, en dat schaadt het rechtsgevoel van burgers. Met de brede roep om een nieuwe bestuurscultuur is de vraag: wat gaat er mis?

luister hier naar de podcast

Reageren? Mail dedag@radio1.nl