Windmolenparken ontvingen 570 miljoen te veel aan subsidies

RTV Drenthe, 21 dec 2021

Investeerders hebben in 2019 en 2020 zo’n 570 miljoen euro te veel subsidie gekregen voor de aanleg van windparken. Dat zeggen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen tegen EenVandaag.

De subsidie voor windparken wordt betaald door de consument, via een heffing op gas en elektriciteit. Het geld is bedoeld om de klimaatdoelen te halen, maar verdwijnt voor een groot deel in de zakken van de investeerders, ontdekte het tv-programma.

lees hele artikel hier

lees ook een eerder op deze website geplaatst artikel : subsidies overwinst windturbines / Rijksuniversiteit Groningen

Geluid van industriële windturbines” in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

 

Geluid van industriële windturbines: de relatie met gezondheid /
Jan A.P.M. de Laat, Wilco Alteveer, A.J.J. (Ronald) Maas, Sylvia van Manen, Louw Feenstra
9 december 2021
Denkend aan Holland zien wij draaiende wieken braaf boven oneindig laagland gaan. De wieken zijn van industriële windturbines (IWT’s). Dag- en weekbladen, praatprogramma’s en het grijze circuit, ook artsen, schonken ruimschoots aandacht daaraan.1-4 Wij richten ons in dit artikel op geluidshinder van IWT’s en de gevolgen daarvan.5,6 Uitleg over IWT’s en wat we in dit kader onder ‘geluid’ moeten verstaan, is te vinden in het supplement bij dit artikel.

Zeist schrapt windmolens A12: stroomnetwerk is vol en normen onduidelijk

 

RTV Utrecht, Jordi de Jong, 9 dec 2021

Zeist ziet af van het bouwen van windmolens langs de snelweg A12. Reden is dat het elektriciteitsnetwerk voor grootschalige opwek in de provincie Utrecht vol raakt. Ook zorgt een uitspraak van de Raad van State voor te veel onzekerheid.
Nieuwe windmolens en ook zonnevelden kunnen waarschijnlijk pas in 2029 worden aangesloten op het netwerk, aldus het college van burgemeester en wethouders. Ze vinden het dus niet realistisch om verder te praten met onder meer eigenaren van het stuk grond.