Ingezonden brief – Rupsje nooitgenoeg en de windturbines

 

Groentje/Wijksnieuws, 11 juli 2024, ingezonden brief van A.P.  van Baar:

In ‘t Groentje van 10 juli 2024 schrijft Frances Place over onder meer het raadsvoorstel van de windmolens.

De politiek heeft hierover in meerderheid vóór gestemd en geeft zo de provincie carte blanche om die monsters te plaatsen. Het argument…. de wereld moet groener.

Je vraagt je af onder welke steen politici leven. Of, zelfs erger, in wiens opdracht ze tot deze stemming komen. Het gaat tenslotte om groot geld.

lees hier verder

 

Raadspraat : Rupsje nooit genoeg

 

Wijksnieuws, raadspraat: Frances Place, OpRecht, 10 juli 2024

Als je de toren van de Grote Kerk in Wijk driemaal opstapelt en je doet er nog een halve toren bij dan heb je de hoogte van de windturbines die binnenkort in de buurt van onze huizen komen te staan. Nou ja, als het aan de provincie ligt en aan de politieke partijen die vorige week vóór het raadsvoorstel stemden. Deze partijen denken dat door mee te bewegen de gemeente nog een beetje invloed zou kunnen uitoefenen om bijvoorbeeld de gezondheid van mensen te beschermen. Ze zouden aan de provincie kunnen vragen: zet er alsjeblieft minder dan vijf neer of doe ze wat lager. Want bij andere windparken vluchten mensen hun huis uit en slapen in hun auto of gaan verhuizen.

lees hier het bericht verder

College Wijk bij Duurstede wil vijf windturbines en in 2050 een kerncentrale

 

Wijksnieuws, Kuun Jenniskens, 17 juni 2024

Het college stelt de gemeenteraad voor om grootschalige windenergie mogelijk te maken in het als kansrijk aangewezen gebied langst het Amsterdam-Rijnkanaal. Hier zou plek zijn voor vijf turbines. Op donderdag 20 juni om 17:30 uur wordt hierover gesproken tijdens een Voorbespreking van de gemeenteraad. De belangenvereniging Wijkersloot staat inmiddels
vol in de actiestand.

lees hier verder

Bisfenol A

 

RIVM

Bisfenol A (BPA) is een chemische stof die in veel producten voorkomt. BPA wordt gebruikt in plastics die worden toegepast in bijvoorbeeld bouwmaterialen, elektronica, plastic flessen, (voedsel)verpakkingsmateriaal, implantaten, infuusapparatuur en speelgoed. Daarnaast wordt BPA onder meer gebruikt als basis voor epoxy-verven en -lijmen, in bepaalde tandheelkundige materialen, in inkt en in thermisch papier waaronder kassabonnen.

In 2014 en 2015 zijn de Europese normen voor een veilige blootstelling aan BPA (Bisphenol A) van werknemers en consumenten aangescherpt.

Het RIVM concludeert dat nieuwe wetenschappelijke inzichten voldoende aanleiding vormen om verdere aanscherping van de Europese normen te overwegen en stelt voor op korte termijn aanvullende maatregelen te treffen om blootstelling aan BPA verder te verminderen.

lees hier verder over dit onderwerp op de site van het RIVM

 

Wachtlijst voor overvol stroomnet

 

Nu.nl Jeroen Kraan, 11 juni 2024

De wachtlijst voor een aansluiting op het overvolle stroomnet blijft onverminderd lang. Bijna tienduizend bedrijven staan in de rij om elektriciteit af te nemen. Zij vragen evenveel vermogen als tien keer de stad Eindhoven.

lees verder