Linkse politiek in Kromme Rijn negeert verzet van inwoners tegen windmolens

 

AD, Bernie van Unen, 17 sept 2021

De linkse politiek in de Kromme Rijnstreek wil ondanks de groeiende kritiek toch windmolens plaatsen. Zij leggen de bezwaren van inwoners van Houten, Wijk bij Duurstede, Utrechtse Heuvelrug en Bunnik naast zich neer.

Met alleen zonnevelden lukt de klimaatopgave niet en windmolens zijn nodig om de doelen te halen, vinden de PvdA en GroenLinks uit de vier gemeenten.

lees het hele bericht

 

Ziek van windmolens? ‘Die lage brom en dat zoefgeluid werken zó op je zenuwen’

 

De Gelderlander/Amersfoortse Courant: Niek Opten, 21 augustus 2021

Bijna niemand wil een windmolen in zijn achtertuin en ook niet iets verderop. Ze zijn storend in het landschap en kunnen omwonenden ziek maken, zeggen tegenstanders. Terecht?

“Er is meer onderzoek nodig. De medische wetenschap is een zacht vak, het is geen wiskunde. Het gaat veel over interpretatie.” Bij windmolens valt medici op, zegt Taubert, dat omwonenden last hebben van kortademigheid, hartklachten, slaapproblemen. ,,Wij zeggen daarom dat de overheid het voorzorgsprincipe moet hanteren. Wacht eerst nader onderzoek af, voordat je molens gaat plaatsen.”

lees hele artikel:

Tegenstanders windmolens Goyerbrug opgelucht na uitspraak RvS: ‘Champagne opengetrokken’

 

Groentje, Wijksnieuws 30 juli 2021

Ze komen er voorlopig niet: de vier grote windturbines die Houten gepland had bij de Goyerbrug. En daar zijn veel mensen in de omgeving blij mee, zoals campingbaas Joop Mocking van minicamping ‘t Boomgaardje in Wijk bij Duurstede.

,,Mensen komen hier voor het unieke landschap. Je hebt hier landbouw, veeteelt, fruitteelt, kastelen en rivieren. En als er van die windmolens zouden komen dan weet ik zeker dat de kampeerders niet meer terugkomen. Dan kan ik m’n bedrijf wel opdoeken.”

lees hier het hele bericht

Raad van State zet voorlopig een streep door windpark Goyerbrug in Houten

 

RTV Utrecht, 28 juli 2021

Houten mag voorlopig niet beginnen aan de bouw van windpark Goyerbrug. De Raad van State heeft een streep gezet door de plannen. Dat betekent overigens niet dat het windpark er helemaal niet kan komen, Houten kan met een nieuw voorstel komen.

Houten wil vier windmolens plaatsen bij de Goyerbrug. Bij de vergunningsaanvraag heeft de gemeente landelijke normen toegepast, maar die mogen sinds eind juni niet meer gebruikt worden van de Raad van State. De hoogste bestuursrechter oordeelde toen dat de overheid bij het opstellen van de regels ten onrechte geen milieubeoordeling heeft gemaakt

lees gehele artikel

Peter en Mirjam lachen het laatst: na jaren strijd komt er géén mega-windmolen naast hun huis

 

AD, Maarten Venderbosch, 28 juli 2021

Twee keer zo hoog als de Domtoren en minder dan 300 meter verwijderd van hun huis. Het dreigende schrikbeeld van een ‘monstermolen’ heeft vijf jaar van hun leven flink vergald. Maar Peter en Mirjam Trienekens uit ’t Goy zij lachen het laatst: Windpark Goyerbrug langs het Amsterdam-Rijnkanaal komt er niet. Tenminste: voorlopig niet. Maar wat hen betreft nóóit niet.

lees verder:

Raad van State doet uitspraak over Windpark Goyerbrug

 

Reactie Gemeente Houten op uitspraak Raad van State

“De Raad van State heeft op 28 juli 2021 uitspraak gedaan in het hoger beroep van Windpark Goyerbrug.

De Raad van State heeft geoordeeld dat de hoger beroepen gegrond zijn en heeft de eerdere uitspraken van de rechtbank Midden Nederland over de ingestelde beroepen en de verleende omgevingsvergunning voor Windpark Goyerbrug vernietigd.

Dit betekent dat het college van burgemeester en wethouders een nieuw besluit moet nemen op de aanvraag om omgevingsvergunning voor Windpark Goyerbrug. De procedure moet opnieuw worden doorlopen. De Raad van State heeft ook bepaald dat in de nieuwe procedure direct beroep kan worden ingesteld bij de Raad van State.

Het college van burgemeester en wethouders gaat de uitspraak bestuderen en neemt daarna een besluit over het vervolg.”

Raad van State vernietigt besluit gemeente Houten voor de bouw van Windpark Goyerbrug!

 

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in twee afzonderlijke uitspraken van vandaag (28 juli 2021) de besluiten voor de bouw van windturbines bij Oss en Houten vernietigd. Dit betekent dat er op dit moment geen toestemming is om deze windturbines te bouwen. Hoewel het eindresultaat hetzelfde is, vernietigt de Afdeling bestuursrechtspraak de besluiten elk om een andere reden.

lees hier de gehele uitspraak