Coalitie wil bijl in groene plannen voor nieuwe wind- en zonneprojecten op land zetten

Telegraaf, Mike Muller, 12 dec 2024

De bijl gaat in groene plannen voor nieuwe wind- en zonneprojecten op
land. De huidige systematiek waarin is bepaald dat alle regio’s in Nederland
zelfstandig groene energiedoelen moeten halen, bijvoorbeeld door plaatsing van windturbines en zonnevelden op land, moet op de schop. Dat signaal klinkt door in de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB

lees verder

Coalitie-wil-bijl-in-groene-plannen-voor-nieuwe-wind

Stroom uit zonneparken en windmolens gaat gratis het net op en dat is niet eerlijk

AD, Ton Voermans, 8 okt 2024

Stroom uit zonneparken en windmolens gaat gratis het net op en dat is niet eerlijk, vindt toezichthouder

Waarom moet een consument met zonnepanelen terugleverkosten voor stroom betalen terwijl energiebedrijven zonneparken uit de grond blijven stampen? De stroom die daar wordt opgewekt gaat gratis het elektriciteitsnet op. Toezichthouder ACM wil dat ook voor deze commerciële zonneparken een soort terugleververgoeding komt.

lees hier het hele bericht

Stroom-uit-zonneparken-en-windmolens-gaat-gratis-het-net-op-en-dat-is-niet-eerlijk Stroom-uit-zonneparken-en-windmolens-gaat-gratis-het-net-op-en-dat-is-niet-eerlijk

 

ACM wil dat grote stroomproducenten betalen voor levering : ‘kosten eerlijk verdelen’

NOS Nieuws, 2 okt 2024

Het elektriciteitsnet in Nederland moet de komende jaren voor vele miljarden verbeterd worden. En de kosten daarvan moeten verdeeld worden tussen afnemers én producenten van elektriciteit, vindt de Autoriteit Consument en Markt. Nu worden de kosten van het elektriciteitsnet alleen door afnemers betaald.

Daarom werkt de ACM aan de invoering van een zogeheten invoedingstarief. Grote producenten van elektriciteit gaan dan dus geld betalen aan de beheerders van het elektriciteitsnet voor het ‘invoeden’ van stroom. Stroomgebruikers zullen daardoor juist minder hoeven te betalen aan netbeheerders.

lees hier hele bericht

Windmolens en zonnepanelen in augustus vaak uitgezet, 15 procent stroom verloren

 

Solar Magazine, 2 september 2024

Net als in de maand juli is in de maand augustus de productie van windmolens en grootschalige installaties met zonnepanelen stilgelegd vanwege te lage stroomprijzen. Hierdoor ging 15 procent van de stroom verloren.

Met deze hoeveelheid duurzame stroom hadden alle 500.000 elektrische auto’s in Nederland een half jaar kunnen rijden. Dit blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl.

532 uur
Producenten zetten hun windmolens en grootschalige installaties met zonnepanelen uit op momenten dat er meer stroom wordt opgewekt dan er in Nederland nodig is en geëxporteerd kan worden.

Op zulke momenten valt er niets te verdienen of moet er betaald worden om stroom te leveren. Op dit moment telt het kalenderjaar 2024 al 532 uur dat de prijs te laag was. Over heel 2023 was dat 445 uur.

lees hier het hele artikel + statistieken

 

Wie betaalt de kosten van het steeds drukkere stroomnet?

Volkskrant, Tjerk Gualthérie van Weezel 3 augustus 2024

Wie betaalt de kosten van het steeds drukkere stroomnet? Energie-intensief
chemiebedrijf Nobian heeft wel een idee
Grootverbruikers van elektriciteit zagen hun stroomrekening begin dit jaar extreem stijgen – en het bedrag dreigt de komende jaren verder op te lopen. Bij energie-intensief chemiebedrijf Nobian wordt goed duidelijk welke afwegingen moeten worden gemaakt voor een toekomstbestendig stroomnet.

lees verder

Wie-betaalt-de-kosten-van-het-steeds-drukkere-stroomnet

Hoge pieken van groene stroom leiden tot nieuwe problemen

 

Volkskrant 30 mei 2022, Tjerk Gualtherie van Weezel, Bard van de Weijer

Recordreeks van groene stroom leidt tot nieuwe problemen voor producenten en netbeheerder

Meer dan de helft van de elektriciteit in Nederland werd gedurende de afgelopen week duurzaam geproduceerd. Daarmee is deze lente weer een duurzaamheidsrecord gesneuveld. Hoewel goed nieuws voor het klimaat, leidt de enorme toename aan groene stroom tot nieuwe problemen.

lees hier verder

Recordreeks-van-groene-stroom-leidt-tot-nieuwe-problemen-voor-producenten-en-netbeheerder

 

 

Nieuwsberichten afgelopen vier weken

 

Het laatste bericht op de website van GeenWindparkGoyerbrug was gepubliceerd op 17 jan 2022. Een week later was de website door een storing niet meer bereikbaar.

Voor de volledigheid hieronder een aantal van deze berichten via een link naar de website Stichting BelangenWijkersloot

NRC 11 feb 2022 : Klimaatminister Rob Jetten wil niet horen dat het wel ‘haalbaar en betaalbaar’ moet blijven

7 feb 2022 : Moratorium in afwachting van grondig onderzoek gezondheidseffecten windturbines / N. Broekema, voorzitter Stichting Democratisch Energie Initiatief (DEI)

1 feb 2022: Gevecht tegen windmolens:

Climategate* : Gevecht tegen windmolens / Nico Broekema, voorzitter Democratisch Energie Initiatief

Onderzoeksvoorstel naar gezondheidsschade door windmolens

26 jan 2022 Wijksnieuws:  Duurzame energie van windmolens: nodig maar niet onvoorwaardelijk

Zeist schrapt windmolens A12: stroomnetwerk is vol en normen onduidelijk

 

RTV Utrecht, Jordi de Jong, 9 dec 2021

Zeist ziet af van het bouwen van windmolens langs de snelweg A12. Reden is dat het elektriciteitsnetwerk voor grootschalige opwek in de provincie Utrecht vol raakt. Ook zorgt een uitspraak van de Raad van State voor te veel onzekerheid.
Nieuwe windmolens en ook zonnevelden kunnen waarschijnlijk pas in 2029 worden aangesloten op het netwerk, aldus het college van burgemeester en wethouders. Ze vinden het dus niet realistisch om verder te praten met onder meer eigenaren van het stuk grond.