Vragen en antwoorden hervatten vergunningsaanvraag Goyerbrug

 

Beste medestrijders tegen het aanleggen van Windpark Goyerbrug;

de gemeente Houten heeft op haar website de vragen en antwoorden samengevat die tijdens de diverse spreekuren in 2022 aan de orde zijn geweest. Omdat niet iedereen hierbij aanwezig is geweest of misschien niet alles meer paraat heeft is hier een aardige samenvatting welke vragen zijn gesteld en hoe de gemeente Houten hiermee is omgegaan.

Even een opfrisser dus  voor de komende definitieve uitspraak van de RvS

Ik vond op hun website geen datum van publicatie

Vragen en antwoorden hervatten Goyerbrug :

Over het besluit de vergunningsaanvraag van Windpark Goyerbrug te hervatten zijn door de Gemeente Houten drie spreekuren gehouden:

  • 19-4-2022 De Ploeg in ’t Goy, Houten,
  • 20-4-2022 De Vogelpoel in Wijk bij Duurstede,
  • 21-4-2022 in wijkcentrum de Salaamander in Culemborg.

De tijdens de spreekuren gestelde vragen en de antwoorden zijn in dit document opgenomen. Sommige vraagsteller hebben gezegd dat ze hun vragen en de antwoorden daarop niet gepubliceerd mochten worden.

Deze vragen en de antwoorden treft u op deze pagina. Als een van deze vragen door een ander is gesteld, die geen bezwaar heeft gemaakt tegen publicatie, staan vraag en antwoord wel in dit stuk. Na afloop van de spreekuren zijn ook schriftelijk nog vragen binnengekomen. De antwoorden op deze vragen zijn ook opgenomen.

 

Vrienden en vijanden van windmolens bundelen verzet tegen turbines in Twentse landschap

 

Telegraaf, Kleis Jager, 28 juli 2023

In Twente staat nog niet één windturbine. Maar ook dit stukje Nederland, rijk aan natuurschoon, moet eraan geloven. Een tragische vergissing menen bezorgde Tukkers, én klimaatactivisten. Volgens stichting Urgenda heeft Nederland genoeg windmolens op land. ‘Wij kunnen het nu heel goed af met wind op zee en zon op dak’

klik op deze link om verder te lezen

Verzet-tegen-windturbines-Twente

 

 

 

Stadskanaal wil financiele compensatie voor inwoners vlakbij Drents windpark

 

Dagblad van het Noorden, Marcel Looden, 28 juli 2023

Stadskanaal wil van het rijk ruim 1,8 miljoen euro als compensatie voor inwoners die bij het windpark Drentse Monden en Oostermoer wonen.

In een brief aan demissionair minister Rob Jetten dringen burgemeester en wethouders erop aan dit bedrag uit te keren. ,,Onze inwoners hebben namelijk net zo veel last van de windmolens als de inwoners van Drenthe’’, zegt wethouder Ingrid Sterenborg.

45 windturbines

Het windpark dat bestaat uit 45 windturbines, staat net aan de andere kant van de provinciegrens, op Drents grondgebied. Het rijk gaf als compensatieregeling voor omwonenden eerder al 2,1 miljoen euro en liet de uitvoering van die regeling aan de provincie Drenthe over. Het geld werd in een Gebiedsfonds gestopt, bedoeld om de leefbaarheid van het gebied te versterken.

Volgens B en W van Stadskanaal profiteren hun inwoners daar niet van. Eerder al trokken ze daarover aan de bel in Den Haag en bij de provincie Drenthe. Duidelijk werd toen dat die laatste overheid alleen geld aan Stadskanaal zou geven als er sprake was van een vorm van cofinanciering door de provincie Groningen. Wat niet het geval was.

lees hierover verder

 

 

Bromtoon van windmolens, Siemens houdt onderzoek naar de volksgezondheid achter

 

Dagblad van het Noorden,  Matthijs Sorgdrager, 23 juli 2023

Meeden en de bromtoon van windmolens. Siemens houdt onderzoek naar de volksgezondheid achter | analyse

De volksgezondheid in Meeden staat onder druk. Dit komt door de brommende windturbines. Nieuw onderzoek zou een oplossing kunnen bieden, maar turbinebouwer Siemens houdt de resultaten achter.

Meeden is woest omdat er 35 windmolens om het dorp worden gebouwd Inwoners vinden ze lelijk en zijn bang voor irritante slagschaduw. Zodra de windmolens in de zomer van 2020 beginnen te draaien volgen snel de eerste klachten. Ze brommen. Gemeentes Veendam, Oldambt en Midden-Groningen doen in 2021 geluidsmetingen. En inderdaad, de windmolens van Windpark N33 maken een laagfrequent geluid.

[voor het lezen van het volledige bericht is het mogelijk een gratis account aan te maken bij het Dagblad]

lees ook berichten op RTV Noord van mei 2023

RIVM : coating windmolens mogelijk schadelijk voor milieu

 

RTL  Z : 18 juli 2023

In de speciale coatings die windmolens moeten beschermen tegen roest zitten mogelijk stoffen die gevaarlijk zijn voor het milieu, blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De onderzoekers adviseren om bij nieuwe windturbines coatings te gebruiken waar geen of weinig gevaarlijke stoffen uit vrijkomen.

lees hier verder:

Verklaring van geen beding Windpark Goyerbrug door Gemeente Houten 23 dec 2022

 

Dit bericht ontvingen wij op 23 dec jl van de Gemeente Houten:

Beste lezer,

Op 20 december heeft de gemeenteraad van Houten een verklaring van geen bedenkingen afgegeven voor Windpark Goyerbrug. Het college van B&W heeft vervolgens een omgevingsvergunning verleend aan Windpark Goyerbrug.

De vergunning stelt eisen aan het windpark

Gemeente Houten vindt de overstap naar duurzame energie belangrijk. Windpark Goyerbrug gaat daar een grote bijdrage aan leveren. Het levert straks duurzame stroom voor ongeveer 24.000 huishoudens.

De gemeente beseft dat mensen, die in de buurt wonen, last kunnen hebben van de windmolens. De vergunning stelt daarom eisen aan het windpark.

In de vergunning zijn voor geluid de eisen van 47 dB Lden en 41 dB Lnight opgenomen. Ga voor meer informatie over de regels over geluid naar www.houten.nl/geluidwindparken. De norm voor slagschaduw is vastgesteld op nul uur per jaar. Het duurt drie minuten om een molen stil te zetten. Die minuten tellen niet mee voor de norm.

Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht houdt het windpark in de gaten

De Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD) gaat voor de gemeente de normen handhaven. Bij overschrijding van de normen kan de gemeente het windpark beboeten. De RUD houdt vanaf het eerste jaar toezicht. Als in de loop van een jaar een overschrijding verwacht wordt, gaat de RUD overleggen met het windpark om dit te voorkomen.

Klachten van omwonenden onderzoekt de RUD altijd. Het windpark slaat alle gegevens van de molens automatisch op in het zogenoemde SCADA-systeem. Met deze gegevens kan de RUD de oorzaak van een klacht achterhalen. De RUD neemt, als dat nodig is, op basis daarvan actie.

Vanaf begin januari ligt de vergunning ter inzage

De stukken van de vergunning liggen van 5 januari 2023 tot en met 15 februari 2023 ter inzage. U kunt de stukken inzien via www.houten.nl/windparkgoyerbrug. Ze liggen ook op papier in de gemeentehuizen van Houten, Bunnik, Buren, Culemborg en Wijk bij Duurstede. Neem contact op met de betreffende gemeente als u stukken op het gemeentehuis wilt inzien.

Tijdens de ter-inzage-periode kunt u in beroep gaan tegen de vergunning bij de Raad van State. De vergunning treedt in principe op 16 februari 2023 in werking. Een voorlopige voorziening kan dat opschorten. Meer informatie over beroep en voorlopige voorziening vindt u op www.houten.nl/windparkgoyerbrug.

Met vriendelijke groet,

Bregje Tettelaar- van Nunen
Programmamanager Duurzaamheid
Postbus 30, 3990 DA Houten | Bezoekadres Onderdoor 25
(030) 63 92 773
www.houten.nl

Hoe schoon zijn windturbines?

 

Elsevier, 12 mei 2022, Nicolette van den Hout

Windmolens moeten bijdragen aan een minder snelle opwarming van de aarde. Maar hoe ‘schoon’ en CO2-vrij zijn ze eigenlijk?

Om te beginnen zijn windturbines natuurlijk veel schoner dan olie en gas. Maar geheel CO2-vrij zijn ze nog niet, en dat zit ’m vooral in de bouw en afbraak. EW deed eigen onderzoek en heeft de bouw en de kosten van een windmolen in beeld gebracht, van de wieg tot het graf.

lees verder:

Update Windpark Goyerbrug: vergunningprocedure gaat verder

 

Wij ontvingen de onderstaande mail van de gemeente Houten met betrekking tot de vergunningsprocedure voor Windpark Goyerbrug.

Er volgen 3 informatieavonden. U kunt zich hiervoor aanmelden. U vindt ze onderaan deze mail

Nieuw besluit nodig

Vorig jaar heeft de Raad van State de vergunning voor Windpark Goyerbrug vernietigd. De reden was dat de landelijke regels niet op de goede manier zijn gemaakt. Gemeente Houten moet daardoor een nieuw besluit nemen over de vergunningsaanvraag van het windpark.

Wachten is onverstandig

De gemeenteraad van Houten wilde wachten op de nieuwe landelijke regels voor windparken. Het college van B&W heeft de gevolgen van uitstellen laten onderzoeken. Uitstellen van het besluit kan voor Gemeente Houten zeer ernstige financiële gevolgen hebben. Ook bestaat de kans dat de rechter de gemeente dwingt een besluit te nemen of dat Windpark Goyerbrug de provincie een vergunning vraagt. Dan heeft Gemeente Houten geen of weinig invloed meer op de regels die gaan gelden voor Windpark Houten. Het college van B&W heeft daarom besloten de vergunningsaanvraag af te gaan handelen.

Procedure

Het draaien van de windmolens heeft gevolgen voor de omgeving. Windpark Goyerbrug moet de vergunningaanvraag aanvullen met informatie over deze gevolgen. Dat moet Windpark Goyerbrug doen voor verschillende draaiprogramma’s. De positieve gevolgen, zoals het maken van groene stroom, moet Windpark Goyerbrug ook in beeld brengen.

Experts gaan onderzoeken of de informatie van Windpark Goyerbrug klopt. Ze bekijken ook of Windpark Goyerbrug gebruik heeft gemaakt van de laatste wetenschappelijke kennis en gegevens. De experts controleren de berekeningen en doen voorstellen voor verbeteringen. De experts gebruiken hun onderzoek om een advies te geven. De gemeenteraad gebruikt het advies van de experts om een besluit te nemen.

De gemeenteraad neemt het besluit in drie stappen:

  1. ontwerpbesluit
  2. zienwijzeprocedure: iedereen mag op het ontwerpbesluit reageren. De gemeente geeft een reactie op alle ingediende zienswijzen. De procedure is verwacht rond de zomervakantie.
  3. definitief besluit, waarin alle reacties meegenomen worden.

Tijdens een Ronde Tafel Gesprek kunnen bewoners hun mening over het voorstel voor het ontwerp en definitief besluit aan de raad geven. Tijdens een raadsvergadering beslist de gemeenteraad uiteindelijk over het ontwerpbesluit en definitief besluit. Gemeente Houten verwacht dat hele vergunningsprocedure enkele maanden tot een jaar gaat duren.

Informatieavonden

Gemeente Houten organiseert informatieavonden over het proces van deze vergunningsaanvraag.

  • 5 april, 19.30-21.00 uur, Dorpshuis De Ploeg, Beusichemseweg 51, 3997 MH ’t Goy
  • 6 april, 19.30-21.00 uur, Conferentiecentrum De Zaak, Wijkersloot 7, 3961 MN Wijk bij Duurstede
  • Plaats en datum van de informatieavond in Culemborg is nog niet bekend. Deze wordt zo snel mogelijk op onze website geplaatst.

Meld u aan via duurzaam@houten.nl. Zet de datum van de avond in de mail. U bent van harte welkom op één van de avonden.

Met vriendelijke groet,

Bregje Tettelaar- van Nunen
Programmamanager Duurzaamheid
Postbus 30, 3990 DA Houten | Bezoekadres Onderdoor 25
(030) 63 92 611 (algemeen)
www.houten.nl
Vind ons op