Ingezonden brief – Rupsje nooitgenoeg en de windturbines

 

Groentje/Wijksnieuws, 11 juli 2024, ingezonden brief van A.P.  van Baar:

In ‘t Groentje van 10 juli 2024 schrijft Frances Place over onder meer het raadsvoorstel van de windmolens.

De politiek heeft hierover in meerderheid vóór gestemd en geeft zo de provincie carte blanche om die monsters te plaatsen. Het argument…. de wereld moet groener.

Je vraagt je af onder welke steen politici leven. Of, zelfs erger, in wiens opdracht ze tot deze stemming komen. Het gaat tenslotte om groot geld.

lees hier verder

 

Raadspraat : Rupsje nooit genoeg

 

Wijksnieuws, raadspraat: Frances Place, OpRecht, 10 juli 2024

Als je de toren van de Grote Kerk in Wijk driemaal opstapelt en je doet er nog een halve toren bij dan heb je de hoogte van de windturbines die binnenkort in de buurt van onze huizen komen te staan. Nou ja, als het aan de provincie ligt en aan de politieke partijen die vorige week vóór het raadsvoorstel stemden. Deze partijen denken dat door mee te bewegen de gemeente nog een beetje invloed zou kunnen uitoefenen om bijvoorbeeld de gezondheid van mensen te beschermen. Ze zouden aan de provincie kunnen vragen: zet er alsjeblieft minder dan vijf neer of doe ze wat lager. Want bij andere windparken vluchten mensen hun huis uit en slapen in hun auto of gaan verhuizen.

lees hier het bericht verder

Bisfenol A

 

RIVM

Bisfenol A (BPA) is een chemische stof die in veel producten voorkomt. BPA wordt gebruikt in plastics die worden toegepast in bijvoorbeeld bouwmaterialen, elektronica, plastic flessen, (voedsel)verpakkingsmateriaal, implantaten, infuusapparatuur en speelgoed. Daarnaast wordt BPA onder meer gebruikt als basis voor epoxy-verven en -lijmen, in bepaalde tandheelkundige materialen, in inkt en in thermisch papier waaronder kassabonnen.

In 2014 en 2015 zijn de Europese normen voor een veilige blootstelling aan BPA (Bisphenol A) van werknemers en consumenten aangescherpt.

Het RIVM concludeert dat nieuwe wetenschappelijke inzichten voldoende aanleiding vormen om verdere aanscherping van de Europese normen te overwegen en stelt voor op korte termijn aanvullende maatregelen te treffen om blootstelling aan BPA verder te verminderen.

lees hier verder over dit onderwerp op de site van het RIVM

 

Tegenslag voor plan drie windturbines op bedrijventerrein bij Harderwijk

Windenergie-Nieuws, 3 april 2024

De gemeente Harderwijk zag vandaag zijn plannen voor drie windturbines op het bedrijventerrein Lorentz voorlopig in rook opgaan. In een uitspraak vernietigde de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State het besluit van de gemeenteraad van 1 oktober 2020 tot vaststelling van het bestemmingsplan “Lorentz – Partiële herziening windmolens”.

lees hier verder

Zorgen om Bisfenol A in Flevolandse wateren

Almere Deze Week, Marcel Beijer, 7 maart 2023

Steeds meer instanties maken zich zorgen over de stof Bisfenol A die ook in de Flevolandse wateren is aangetroffen, met name als gevolg van versleten wieken van windmolens. Freek Appel, namens 50PLUS bestuurslid van het Waterschap Zuiderzeeland, slaat alarm, juist omdat Flevoland de provincie is waar ontzettend veel windmolens staan.

lees verder:

“Zogenaamd ‘kansrijk’ gebied voor Windturbines bij Wijk bij Duurstede ondeugdelijk onderbouwd”

Op 11 januari 2024 onthulde de provincie een lijst met 27 locaties die het meest kansrijk zijn voor windmolens. Onder meer langs het Amsterdam-Rijnkanaal bij Wijk bij Duurstede.
Daarnaast geeft de provincie de Utrechtse gemeente nog een half jaar de tijd om zelf met plannen te komen en/of het bevoegd gezag naar zicht toe te trekken, anders pakt de Provincie de leiding op in het aanwijzen van definitieve locaties en verwezenlijken van het Windturbineplan.

lees hier het hele bericht

Reactie SbW op rapport kansrijke gebieden windturbines WbD samenvatting def