– 19 mei 2020 : Bestuursrechter buigt zich over windmolensoap ’t Goy

RTV Utrecht: Mark van der Wel, 19 mei 2020

HOUTEN – Is de vergunning voor de bouw van vier enorme windturbines bij de Goyerbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal terecht afgegeven door de gemeente Houten? Over die vraag boog de bestuursrechter in Utrecht zich vandaag. Het werd een juridisch steekspel waarbij nogmaals duidelijk is geworden dat omwonenden mordicus tegen de komst van de windmolens zijn.

Al jaren is de Houtense ondernemer Ruben Berendts bezig met het realiseren van een windpark in het buitengebied van Houten. Een ambitieus plan met vier turbines die, als ze er eenmaal staan, meteen de recordboeken in kunnen. Met een tiphoogte van ruim 240 meter zijn het de grootste molens van Nederland. Ruim twee keer zo hoog als de Domtoren.

Het buitengebied is dunbevolkt en qua weersomstandigheden geschikt voor de plaatsing van de energiebronnen, zegt initiatiefnemer Berendts. “En we houden rekening met geluidsoverlast en de omgeving. De windmolens zijn hoog, maar zo ontworpen dat ze niet heel erg opvallen in het landschap. Maar je ziet ze natuurlijk wel staan.”

lees verder: