Niks doen is geen optie maar niemand wil een windmolen van 240 m in zijn achtertuin

AD: Jan Belt, 1 okt 2020

Waar zetten we de broodnodige windmolens en zonneparken? Nog voordat de echte plannen op tafel liggen, staan ook in het Groene Hart al de hakken in het zand. Voor bestuurders dreigt een hoofdpijndossier. Krijgen ze de bewoners wél mee als die er zelf iets aan kunnen verdienen?

Vijf windturbines van elk 240 meter hoog in de Geinpolder bij Abcoude, viermaal hoger dan de huidige dorpskerk? Veel Abcoudenaren gruwelen van dat plan. Wat moeten die ‘krengen’ op één kilometer van hun beschermde dorpsgezicht en in een prachtgebied waar jaarlijks 400.000 mensen recreëren, vragen de tegenstanders zich hardop af. Een petitie tegen windmolens is door 4500 mensen getekend.

Ook in Oudewater loeit het protest. Actiegroep Duurzaam Ruige Weide vindt het maar niks dat er mogelijk vier windmolens van bijna 250 meter in de polder tussen Oudewater, Papekop en Driebruggen komen. Ook hier een petitie en al ruim 1200 steunbetuigingen. ,,Dit gebied is een park voor iedereen in Oudewater. Dat willen we niet opofferen voor torenhoge windmolens”, zei initiatiefneemster Marja Knotters onlangs in deze krant.