SP wil windparken stilzetten totdat onderzoek RIVM is geweest: ‘Gezondheid gaat boven opbrengst van stroom’

 

RTV  Noord, Jeroen Willems, 20 maart 2024

Een groot deel van de Tweede Kamer wil dat er actie ondernomen wordt tegen windparken vanwege de overlast voor omwonenden, zoals in Meeden. Staatssecretaris Viviane Heijnen van Infrastructuur wil eerst wachten op een onderzoek van het RIVM. De SP is het daar niet mee eens en vindt dat het windpark bij Meeden al stilgezet moet worden.

lees hier hele artikel

Huisartsen kraken uitkomsten Nivel-onderzoek, dat stelt dat het meevalt met gezondheidsklachten

AD, Edwin Timmer, 20 maart 2024

Volgens de medici ervaart ‘een flink deel’ van de omwonenden ‘ernstige hinder’ door het constante geraas van de draaiende turbines en het laagfrequente geluid dat ze produceren.
,,De slapeloosheid leidt tot stress, boosheid, vermoeidheid en verhoogde niveaus van irritatieen alertheid”, vertelt Cornelis Pet, huisarts in het Groningse Meeden. ,,Ik zie ruzies, depressies en suïcidale neigingen. Maar ondanks alle noodkreten aan de politiek, verbetert er niets.”
De artsen die nu alarm slaan, hebben zich in 2021 verenigd in het artsencollectief Wind Wiki.Zij vinden dat de negatieve gevolgen van windturbines voor het woon- en leefklimaat zwaar worden onderschat.

lees hier het artikel

artsen-_-ernstige-hinder-widturbines

 

NIVEL-onderzoek naar windturbines blijkt windei

Over Nu Platform ; Dick Bijl, 19 maart 2024

Volgens de overheid, de meeste politieke partijen en diverse maatschappelijke organisaties heeft windenergie alleen maar voordelen en kloppen de verontrustende berichten over gezondheidsschade door windturbines van geen kant. Een studie uit de koker van het Nederlands Instituut voor Onderzoek naar de Gezondheidszorg (NIVEL) moet het publiek geruststellen. Maar hoe degelijk is dat onderzoek nu eigenlijk?

Recent besteedde RTV Noord aandacht aan een onderzoek naar de gezondheidseffecten van windturbines.[i] Dat onderzoek was uitgevoerd door het NIVEL. Een artikel hierover werd geschreven door journalist Egbert Minnema, die tevens voor Follow the Money (FTM) werkt. Minnema beklemtoont in zijn artikel dat het NIVEL een onafhankelijke kennisorganisatie is.

lees hier het hele artikel

Zorgen om Bisfenol A in Flevolandse wateren

Almere Deze Week, Marcel Beijer, 7 maart 2023

Steeds meer instanties maken zich zorgen over de stof Bisfenol A die ook in de Flevolandse wateren is aangetroffen, met name als gevolg van versleten wieken van windmolens. Freek Appel, namens 50PLUS bestuurslid van het Waterschap Zuiderzeeland, slaat alarm, juist omdat Flevoland de provincie is waar ontzettend veel windmolens staan.

lees verder: