Stadskanaal wil financiele compensatie voor inwoners vlakbij Drents windpark

 

Dagblad van het Noorden, Marcel Looden, 28 juli 2023

Stadskanaal wil van het rijk ruim 1,8 miljoen euro als compensatie voor inwoners die bij het windpark Drentse Monden en Oostermoer wonen.

In een brief aan demissionair minister Rob Jetten dringen burgemeester en wethouders erop aan dit bedrag uit te keren. ,,Onze inwoners hebben namelijk net zo veel last van de windmolens als de inwoners van Drenthe’’, zegt wethouder Ingrid Sterenborg.

45 windturbines

Het windpark dat bestaat uit 45 windturbines, staat net aan de andere kant van de provinciegrens, op Drents grondgebied. Het rijk gaf als compensatieregeling voor omwonenden eerder al 2,1 miljoen euro en liet de uitvoering van die regeling aan de provincie Drenthe over. Het geld werd in een Gebiedsfonds gestopt, bedoeld om de leefbaarheid van het gebied te versterken.

Volgens B en W van Stadskanaal profiteren hun inwoners daar niet van. Eerder al trokken ze daarover aan de bel in Den Haag en bij de provincie Drenthe. Duidelijk werd toen dat die laatste overheid alleen geld aan Stadskanaal zou geven als er sprake was van een vorm van cofinanciering door de provincie Groningen. Wat niet het geval was.

lees hierover verder