D66: Grondeigenaren Rijnenburg desnoods dwingen windmolens toe te staan

AD: 6 mrt 2020, Richard Hoving

Grondeigenaren in de polder Rijnenburg en Reijerscop tussen De Meern en Nieuwegein kunnen desnoods worden gedwongen windmolens toe te staan op hun percelen. Dat opperde D66 gisteravond in de gemeenteraadsvergadering in Utrecht

Het college van burgemeester en wethouders kwam begin dit jaar met een aangepast plan voor acht windmolens en ongeveer 230 hectare aan zonnepanelen in de polders Rijnenburg en Reijerscop, tussen De Meern en Nieuwegein. Beleggers, woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars, die een groot deel van de grond bezitten, hebben aangegeven niet mee te willen werken aan de komst van de windmolens. De turbines maken volgens hen woningbouw onmogelijk.

Deze opstelling van de grondeigenaren kan er volgens D66-raadslid Maarten Koning toe leiden dat ze worden verplicht mee te werken aan de komst van de 235 meter hoge windmolens. Deze zogenoemde gedoogplicht is eind vorig jaar ook toegepast in Zeewolde om een windpark mogelijk te maken. Koning noemde de verplichting een ‘laatste redmiddel’.

lees verder: