Michael Moore vecht in omstreden nieuwe film tegen windmolens

Volkskrant:  30 april 2020, Ben van Raaij

Klimaatbeweging verkettert ‘gevaarlijke’ nieuwe film van Michael Moore

‘Gevaarlijk, misleidend en destructief.’ Woedend is de klimaatbeweging over een door de Amerikaanse filmmaker Michael Moore geproduceerde documentaire die de vermeende hypocrisie van de groene beweging aanklaagt. Ze willen dat de film niet meer wordt vertoond.

In de vorige week uitgekomen documentaire Planet of the Humans, geschreven en geregisseerd door oud-milieu-activist Jeff Gibbs en vooralsnog gratis te bekijken op YouTube, worden talloze groene dogma’s onderuit geschoffeld. Zo wordt de haalbaarheid van de ‘groene energierevolutie’ betwijfeld, alsmede de mogelijkheid daarmee de opwarming van de aarde tegen te houden.

Zonne- en windenergie zullen ons volgens Gibbs en producent Moore (bekend van Fahrenheit 9/11 en Bowling for Columbine) niet redden. Ze zijn helemaal niet duurzaam, want het maken van zonnecellen en windmolens is onmogelijk zonder veel kostbare grondstoffen en fossiele energie. Olie en gas blijven ook nodig om de wisselvallige productie van zonne- en windenergie te ondersteunen. ‘We zijn dus afgescheept met een leugen.’ De grootste scam is biomassa: het opstoken van levende bomen als ‘duurzaam’ alternatief voor fossiele bomen, steenkool.

lees verder en kijk de film op you tube

de film:

 

Procedure zonnevelden Wijk bij Duurstede : vier initiatieven mogen worden uitgewerkt

Wijksnieuws, 17 april 2020

Acht initiatiefnemers dienden een principeverzoek in om een zonneveld aan te leggen. Vier van hen mogen hun plan verder uitwerken. Wethouder Hans Marchal: “Met het resultaat van de procedure voor zonnevelden zetten we een hele mooie stap om onze ambitie energieneutraal in 2030 te realiseren. Samen met inwoners én het burgerpanel zonnevelden  is het zonneveldenbeleid opgesteld. Vervolgens gaven we iedereen met een initiatief voor een zonneveld de kans om zich bij ons te melden. De vier initiatieven die het beste passen binnen ons beleid, mogen hun plan nu verder uitwerken.

lees verder

Ruimte in tijdschema Regionale Energie Strategie

 

Regio’s ondervinden in hun werk aan de regionale energiestrategieën (RES’en) de gevolgen van de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. Veel regio’s werken zo goed als mogelijk door aan de RES.

Op 1 juni 2020 leveren de voorzitters van de 30 regio’s hun (voorlopige) concept-RES in bij het NP RES. Hierna volgt een tussentijdse kwalitatieve analyse door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). PBL kijkt vanuit een integraal perspectief naar maatschappelijk en bestuurlijk draagvlak, ruimtegebruik en systeemefficiëntie. NP RES en de regio’s gebruiken die kwalitatieve analyse om via het delen van kennis en het leren van elkaar de RES’en te verbeteren. En om belemmeringen met betrekking tot de uitvoering te agenderen en versnellen.

Aangepaste RES-planning
In overleg besloten de opdrachtgevers van het nationaal programma RES (BZK, EZK, VNG, IPO en Unie van Waterschappen), samen met de voorzitters van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord en de uitvoeringstafels Elektriciteit en Gebouwde Omgeving, dat een verruiming van het tijdschema voor het opleveren van de RES nodig is.

Lees meer:

Zitting inzake beroep tegen gemeente Houten mbt verleende omgevingsvergunning uitgesteld

 

De zitting mbt het beroep tegen de Gemeente Houten inzake de verleende omgevingsvergunning die op 23 april a.s. zou worden gehouden in de rechtbank Midden-Nederland te Utrecht is vanwege de coronacrisis uitgesteld tot de ochtend van 18, 19 of 20 mei a.s. Zodra de nieuwe datum en tijd bekend zijn worden die hier geplaatst

Kerngroep Geen Windpark Goyerbrug, Wijk bij Duurstede en Culemborg

 

Utrechtse VVD-fracties aan Wiebes : stel besluitvorming windmolens en zonneparken uit

Elsevier Weekblad:

VVD-fracties in de provincie Utrecht willen uitstel van de besluitvorming over de Regionale Energietransitie. In dat proces is 1 juni een belangrijke, maar door de coronacrisis niet haalbare deadline, schrijven ze in een open brief.

Echte participatie van de bevolking is nu niet realistisch doordat openbare bijeenkomsten ‘onmogelijk’  zijn door de coronacrisis. Dat schrijven fractievoorzitters van VVD-fracties van 25 gemeenten, vier waterschappen en de Provinciale Staten in Utrecht. Bij de gemeenten ontbreekt alleen Lopik.

Gericht aan minister Wiebes

De VVD-volksvertegenwoordigers pleiten er daarom voor ‘te kiezen voor zorgvuldigheid boven snelheid en ons in staat te stellen meer tijd te nemen onze bewoners goed te kunnen betrekken bij de totstandkoming van de RES’. De brief is gericht aan het zogeheten Bestuurlijk Overleg Nationaal Programma Regionale Energie Strategie, dat woensdagmiddag over de kwestie vergadert. Ook is de open brief gericht aan  verantwoordelijk minister Eric Wiebes (VVD) van Economische Zaken en Klimaat.

Waar het om draait, is het zogeheten ‘concept-bod’ dat de dertig Nederlandse energieregio’s uiterlijk 1 juni moeten indienen bij het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie in Den Haag. In dat concept-bod staat de bijdrage die de energieregio in kwestie denkt te kunnen leveren aan de nationale klimaatdoelstellingen, vooral in de vorm van aantallen windturbines en zonneparken en de geschikte locaties daarvoor.

Het concept-bod staat dit voorjaar, vaak in april en mei, op de agenda van alle gemeenteraden, Provinciale Staten, en Algemeen Besturen van de waterschappen. Volgend jaar, uiterlijk 1 maart, moet dan het definitieve ‘bod’ komen. Het Nationaal Programma in Den Haag erkent dat het ‘democratische en participatieve proces’ rond de RES door corona her en der ‘onder druk staat’. Anderzijds zijn tien van de dertig regionale concept-boden al ingediend. ‘Het zijn gemengde geluiden. Sommige regio’s willen door, andere niet,’ aldus een woordvoerder.

 

Wijk bij Duurstede levert bijdrage aan de RES

Wijksnieuws, 30 maart 2020

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat alle gemeenten in regio’s werken aan een Regionale Energiestrategie (RES). Wijk bij Duurstede is betrokken bij de Regio U16. Op dit moment is de Ontwerp RES klaar. Het college van b en w en de gemeenteraad buigen zich de komende tijd over deze Ontwerp RES, om te kijken of het de instemming van Wijk bij Duurstede krijgt.

lees verder:

Geruzie over windmolens in coalitie Wijk bij Duurstede

AD, 31 maart 2020, Wim van Amerongen

De discussie over windmolens langs het Amsterdam-Rijnkanaal in Wijk bij Duurstede gaat binnenkort echt beginnen. Ze zijn een potentiële splijtzwam in de coalitie van VVD, GroenLinks en PCG.

De VVD is mordicus tegen. Bij de coalitieonderhandelingen met GroenLinks en PCG dicteerde de VVD dat er tot 2022 geen windmolens in Wijk komen. Maar dat weerhoudt duurzaamheidswethouder Hans Marchal (PCG) er niet van om over plaatsing van windmolens na 2022 te praten. Marchal: ,,Ik zou een slecht bestuurder zijn als we het onderwerp niet bespreekbaar zouden maken. Wij kunnen ons niet aan onze verantwoordelijkheid onttrekken.’’

lees verder